Ομάδα παραγωγών τα Φαλάσσαρνα
Ομάδα παραγωγών τα Φαλάσσαρνα
Ομάδα παραγωγών τα Φαλάσσαρνα
Ομάδα παραγωγών τα Φαλάσσαρνα
Εγκαταστάσεις
Ομάδα παραγωγών τα Φαλάσσαρνα
Τα μέλη της ομάδας έχουν επενδύσει στην κατασκευή σύγχρονων εγκαταστάσεων, όπου η διαλογή, προετοιμασία και αποθήκευση των προϊόντων που διαχειρίζεται η Ο.Π, γίνεται με απόλυτη ασφάλεια πληρώντας τους διεθνείς κανονισμούς υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων κατά τα πρότυπα ISO 22000:2005 (HACCP)
Ομάδα παραγωγών τα Φαλάσσαρνα
Η ενέργεια αυτή συνχρηματοδοτείται
από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Ομάδα παραγωγών τα Φαλάσσαρνα Ομάδα παραγωγών τα Φαλάσσαρνα
Διατροφική Αξία Τομάτας

Η τομάτα περιέχει νερό(94%), πρωτεϊνες (1%), υδατάνθρακες(4%), βιταμίνες A, C, E, K, θειαμίνη, νιασίνη, Β6, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό, β-καροτένιο και λυκοπένιο.

Το λυκοπένιο είναι μια καροτενοειδής ουσία στην οποία οφείλεται το κόκκινο χρώμα της τομάτας και που εξολοθρεύει τις ελεύθερες ρίζες. Έχει δηλαδή αντιοξειδωτική δράση. Οι ελεύθερες ρίζες είναι αυτές που ευθύνονται για την γήρανση των κυττάρων και την προσβολή τους από ασθένειες. Το 85% περίπου λυκοπενίου που προσλαμβάνει ο άνθρωπος με την σημερινή διατροφή του προέρχεται από την τομάτα. και μάλιστα οι μαγειρεμένες τομάτες περιέχουν περισσότερο.
 
Υπάρχουν αρκετές δημοσιευμένες εργασίες για την ωφέλεια που προσφέρει στον οργανισμό και την πρόληψη των ασθενειών, η κατανάλωση τομάτας.
 
1997, Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. "Οι άνδρες που καταναλώσανε 10 μερίδες τομάτες εβδομαδιαίως είχαν 35% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από προστάτη και 50% μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας.
 
2003, Journal of the National Cancer Institute. 2003, British Journal of Urology.2004, Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention.2005, Journal of Urology. Έδειξαν ότι οι "οι άνδρες που είχαν μεγάλη κατανάλωση τομάτας παρουσιάσανε μείωση εμφάνισης καρκίνου του προστάτη κατά 11% ενώ οι άνδρες που καταναλώνανε μαγειρεμένες τομάτες παρουσιάσανε μείωση εμφάνισης καρκίνου του προστάτη κατά 19%. Ακόμη και όταν καταναλώνανε μια τομάτα την ημέρα παρουσιάσανε μείωση εμφάνισης καρκίνου του προστάτη κατά 3%.
 
2005,Journal of Nutricion. Aτομα που καταναλώνανε αρκετή ποσσότητα τομάτας παρουσιάσανε μείωση εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος.
 
Conell University,USA. Δείγματα τομάτας θερμάνθηκαν στους 88°C για 2, 15, 30 λεπτά. Η βιταμίνη C μειώθηκε κατά 10%, 15%, 29% αντίστοιχα ενώ το trans-λυκοπένιο αυξήθηκε κατά 54%, 171%, 164% και το cis-λυκοπένιο που προσλαμβάνεται καλύτερα αυξήθηκε κατά 6%, 17%, 35%. Συνολικά με την θέρμανση στα 2, 15, 30 λεπτά τα αντιοξειδωτικά επίπεδα στις τομάτες αυξήθηκαν κατά 28%, 34%, 62% αντίστοιχα. Δηλαδή με την θέρμανση της τομάτας μειώνεται η συγκέντρωση βιταμινών, αλλά αυξάνεται θεαματικά η αντιοξειδωτική δράση. Η εξήγηση για το φαινόμενο αυτό είναι απλή. Με τη θέρμανση καταστέφεται η κυτταρική μεμβράνη των κυτάρων της τομάτας και απελευθερώνεται περισσότερο λυκοπένιο.
 
2003.Journal of Nutricion. Food and Drug Administration. Μελέτες έδειξαν ότι μόνο η φυσική πρόσληψη λυκοπένιου έχει τις πιο πάνω δράσεις. Μάλλον το λυκοπένιο δρά συνεργατικά και με άλλες ουσίες που περιέχονται στις τομάτες και μάλιστα έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν μαγειρευτεί με ελαιόλαδο.
 
Οι μάσκες προσώπου με τομάτα και γιαούρτι είναι γνωστές για την ευεργετική επίδραση που έχουν, αποκαθιστώντας τη φυσική οξύτητα της επιδερμίδας.
 
Διατροφικές Πληροφορίες σε 100 γρ. (ξηρού) προϊόντος

Ενέργεια

90 kJ / 21 kcal

Πρωτεϊνη

0.8 γρ.

Υδατάνθρακες
(απ' τους οποίους ζάχαρη)

4.5 γρ.
4.0 γρ.

Λίπος
(απ' το οποίο κορεσμένο)

Καθόλου
(καθόλου)

Ίνες

1.2 γρ.

Sodium

0.12γρ.

 

Ομάδα παραγωγών τα Φαλάσσαρνα Ομάδα παραγωγών τα Φαλάσσαρνα